🕒 Samlet tid: 30 minutter. | Arbejdstid: 45 min. | Køkken: Sydkorea
Japchae, også kendt som “잡채” på koreansk, er en farverig og smagfuld nudelret, der er elsket af mange koreanske madentusiaster. Retten består af søde kartoffelnudler (dangmyeon) blandet med en række grøntsager og oksekød eller andre former for protein. Oprindeligt blev japchae serveret ved royale ceremonier, mens retten i dag ofte spises ved særlige lejligheder såsom bryllupper, familiefester, til nytår eller til andre højtideligheder. Nudlerne symboliserer i Korea en lang levetid og er derfor også et populært valg til fødselsdagsfejringer, da man så ønsker den heldige person et langt og sundt liv.
En af de mest charmerende ting ved japchae er, at den kan nydes både varm og kold. Det gør den til en alsidig ret, der passer godt til enhver årstid og lejlighed, og du kan lave retten i forvejen, hvis du skal have gæster, og så servere den som en kold nudelsalat, eller servere den rygende varm: det er altså en ret, der er perfekt at nyde kølig om sommeren som en forfriskende salat, mens den om vinteren giver en vinterkærkommen varme.
Ingredienser
til 2 personer: |
||
180 gram | kartoffelnudler | |
1 | hvidløg, finthakket | |
1/2 | løg, i både | |
1/3 | rød peberfrugt, i fine strimler | |
1-2 | gulerødder, i fine strimler | |
1 pakke | spinat | |
1-2 | forårsløg, i grove stykker | |
4-5 | tørrede shiitakesvampe, udblødte | |
1 | æg, blommen herfra | |
200 gram | oksekødsklump eller anden kød |
til tilsmagning: |
||
Sojasauce | ||
Sukker | ||
Østerssauce | ||
MSG | ||
Ristet sesamolie | ||
Ristede sesamfrø |
Fremgangsmåde:
Del æggehvide og blomme fra hinanden. Hviden skal ikke bruges her. Pisk æggeblommen sammen med en smule salt, og varm en pande op med olie. Når panden er varm, slukkes der for komfuret, og æggeblandingen hældes på. Lad omeletten stege i ca. et minut og tag af panden. Når omeletten er afkølet, klippes eller skæres den i tynde strimler.
Forbered grøntsagerne ved at hakke et hvidløg fint, skære et halvt løg i tynde både, hakke 1 stor gulerod eller 2 små gulerødder og ca. en kvart rød peberfrugt i fine strimler, skære 1-2 forårsløg i grove stykker og de udblødte shiitakesvampe i små strimler.
Skær dernæst 200 gram oksekød (eller ander kød) i mundrette bidder. Vil du lave en vegetarisk version, kan du erstatte oksekødet med tofu, tempeh, seitan eller lignende. Mariner kødet med det hakkede hvidløg, 1 spsk sojasauce, 2 tsk. ristet sesamolie, en smule ristede sesamfrø og friskkværnet peber, og lad det trække i mindst ti minutter. Skal det gå stærkt, kan du springe trækketiden over.
Kog kartoffelnudlerne efter anvisning på pakken, og skyl dernæst de færdigkogte nudler i rindende koldt vand. Pres alt væsken ud af nudlerne, læg dem i en skål og tilføj 2 tsk ristet sesamolie. Bland det godt sammen.
Varm en stor pande op med olie, og steg oksekødet til det ikke længere er lyserødt. Tilsæt dernæst løgene og lad dem stege med oksekødet i 1 minuts tid, før de resterende ingredienser tilføjes. Lad grøntsagerne stege i nogle minutter og tilføj dernæst 2 spsk sojasauce, 2 spsk sukker og 1 spsk østerssauce. Tilsæt nudlerne og fordel dem godt i grøntsagerne. Lad retten stege yderligere i nogle minutter, og smag til med MSG eller salt og mere sojasauce, sukker og østerssauce. Tilføj en smule ristet sesamolie i slutningen af stegetiden.
Tilsæt æggestrimlerne til den færdige nudelret, og server varm eller kold med ristede sesamfrø på toppen.