Tofu

Tofu har længe været et kendt produkt, især i det asiatiske køkken og hos veganere og vegetarer. Tofuen er nemlig et super godt alternativ til kød, da det har både har en god konsistens, og utallige af anvendelsesmuligheder. Attraktivt som køderstatning. Tofu smager i sig selv ikke af særlig meget, hvorfor det er vigtigt at krydre det eller marinere den inden tilberedning.

Tofu
Vis filtre

Viser alle 12 resultater

Vis filtre

Viser alle 12 resultater

Foruden den almindelige tofu, findes der også varianten ’silketofu’. Navnet antyder at tofuen er meget silkeagtig, og dermed mere blød og cremet i konsistensen end den almindelige tofu. Silketofu bruges derfor ofte i det søde køkken, hvor den bl.a. er god at bruge i cheesecakes, hvor den giver en ostet og cremet konsistens. Derudover benyttes den også især i salater pga. de mere fine og bløde strukturer. Dog er den knap så god at bruge i retter, hvor du ønsker at tofuen skal bevare en fast konsistens. Silketofuen falder nemlig lettere fra hinanden.
Her er det bedre at bruge den almindelige tofu, som er langt mere fast i konsistensen og derfor perfekt at marinere og stege, og derefter putte i en lækker wok ret.

Sådan laves tofu

Måske har du undret dig over, hvordan denne særlige ostelignede firkant er blevet dannet, og faktisk minder metoden lidt om fremstillingen af mælkeproduceret ost. Dog er tofu lavet på sojamælk frem for komælk. Sojamælken er lavet af sojabønner, som er en bælgfrugt. Sojamælken laves ved at blende opblødte sojabønder med vand, som derefter sies og koges.

For at fremstille selve tofuen, koaguleres sojamælken med et koaguleringsmiddel eller med bestemte mineraler. Når mælken er koaguleret presses sojamassen fri for væske, hvorefter den pasteuriseres. Herefter presses massen sammen til en blok, så det bliver mere sammenhængende og fast, hvorefter det er klar til at blive brugt i en ret.

På Pandasia.dk har vi et bredt udvalg af forskellige tofu. Vi giver dig også idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge tofuen, hvis du ikke har gjort dig så meget bekendtskab med den før. Dog kan vi sige dig, at når du først er begyndt at bruge tofuen i forskellige retter med det rette krydderi, så vil du ikke kunne undvære den i dit køkken i fremtiden. Tofuen åbner døren for et væld af muligheder i det kødfrie køkken.

Tofuens historie

Tofuen har altid været mest kendt som et asiatisk produkt, og menes da også at have sin oprindelse i Østasien. Den kulinariske opfindelse mentes at være sket for omkring 2000 år siden af Kong Liu An, som regerede i Kina fra år 179-122 før Kristus.

En populær teori siger, at han lavede en sojabøf, som mindede om den tofu, vi kender i dag. En anden kendt teori mener, at tofuen ved et tilfælde blev opfundet, da man forsøgte at lave sojabønne suppe, som i stedet koagulerede og blev til en sojabønnemasse.

Det er den sojabønnemasse vi i dag presser sammen til en blok, som derefter kan skæres i små stykker.