Mirin og risvin

Risvin er en alkoholisk drik, som gæres og destilleret fra ris. Det er sjovt, at man kalder denne
alkoholiske drik for “risvin”, da processen, man laver risvin på, minder klart mere om måden,
hvorpå man laver øl.

Man kan lave risvin ved at gære risstivelse, der er blevet lavet om til
sukker. Mikrober, som er en mikroorganisme, er grunden til at risstivelse bliver til sukker, da
det er dér, hvor enzymerne er, som laver risstivelse om til sukker. Når det er blevet til sukker, så
gærer man sukkeret yderligere, og på den måde bliver sukkeret til alkohol. Normalt vin brygget
på druer bliver lavet via gæring af sukker, der er naturligt til stede i frugt, hvor man typisk
bruger vindruer, hvilket er markant anderledes end risvin.

Der er selvfølgelig også en større forskel på måden øl og risvin bliver lavet, hvilket resulterer i at
risvin har delvist en højere alkoholprocent end øl. Når man gærer det konverterede sukker om
til risvin, sker processen med det samme.

Siden risvin er lavet på en bund af sukker, så er smagen af risvin oftest sød. Der er mange
forskellige slags risvin fra mange forskellige asiatiske lande, hvor traditioner og
fremstillingsmetoder spiller en stor rolle. En populær risvinstype er den kinesiske risvin,
Shaoxing, som smager tørt med en bærekraftig smag af eddike. En anden form for risvin kunne
være den japanske variant, som kaldes for sake. Sake har som regel en sød og tør smag. Der er
mange slags risvin ude i verdenen, hovedsageligt fra forskellige lande i Asien, men sake er en af
dem der fylder meget, da det er høj eftertragtet grundet den udsøgte smag. Nogle risvin
smager sødt og tørt, mens andre smager krydret og saftigt. Når det gælder risvin, dækker de
ofte ikke kun én salgs smag; der er altid flere forskellige smage blandet sammen, ligesom sake.

Nogle risvin bliver serveret som en alkoholisk drik, hvor de bliver serveret i små porcelæn
kopper. Demme slags risvin kan eksempelvis være Shaoxing og Sake. Selvom risvin er en
alkoholisk drik, så bliver risvin også hovedsageligt brugt til madlavning. Grunden til at risvin
bliver brugt til madlavning er grundet, at risvin tilbyder en syret smag til maden.

Man skal altid vælge den rette slags risvin til det, som man kokkererer. Hvis man laver mad, der
involverer at man rører rundt i maden ofte, så bliver risvin sjældent brugt. Retter der tager
længere tid og skal simre, såsom sovser og marinader er et godt valg til at bruge risvin. Hvis
man vil have retten skal være sød, så kan det anbefales at bruge risvin, såsom sake, som giver
en fyldig i rig smag.

Hvis man skal have risvin, er det vigtigt at finde en risvin, som man kan nyde til lejligheden. Vi
har et større udvalg af risvin, og vi håber, at du kan finde lige præcis den risvin der klæder dig
og dine smagsløg bedst. Man kan bruge det resterende marinade, efter man har lavet det, til at tilberede det til kød, da
det vil tilføje smag. Det samme gælder for vegetar- og tofuretter.

Risvin går hele vejen tilbage til 1000 år før Kristus i Kinda. Risvin var så populært i Kina, i den tid,
at det spredte sig til andre østasiatiske lande, såsom Korea og Japan. Risvin havde en meget
vigtig rolle for det kinesiske liv i den tid. Det er en traditionel drik, og mange familier i Kina
følger stadig traditionen om at lave sin egen risvin.

Læs hele beskrivelsen af risvin ⬇

Mirin og risvin
Vis filtre

Viser alle 6 resultater

Vis filtre

Viser alle 6 resultater