Ris

Ris i mange forskellige varianter: Jasmin, basmati, vilde og brune ris. Find de rigtige ris til dine asiatiske opskrifter her. Vi har et udvalg af de mest populære ristyper til dine indiske karryretter, thailandske wokretter og til japanske sushi ruller.

Ris
Vis filtre

Ultimativ risguide af populære ris – Start video

Kend dine ris, hvilke ris skal du bruge til hvad?

Japansk ris
Japansk ris er kortkornede og polerede ris fra Japan af Japonica typen. Japanske ris bliver klistrede efter kogning, og derfor den foretrukne ristype til sushiopskrifter. Uden for Japan er det undertiden mærket sushiris, da dette er en af dets almindelige anvendelser.
Længde: kortkornede
Ideel til: sushi og ristype til det japanske køkken.
Køkken: Japan
Se et udvalg af sushi ris her >

Basmati ris
Basmati er langkornede, lange, tørre og adskilte. De giver en behagelig, nøddeagtig aroma og smag i enhver ret. Det er almindeligt i det indiske køkken. Server det almindeligt eller med friske urter, grønne løg, kokosmælk eller grøntsager til en lækker pilaf.
Længde: Langkornede
Smagprofil: Nøddeagtig
Ideel til: Dal, karry, safran ris
Køkken: Indien, Sri Lanka
Se et udvalg af basmati ris her >

Jasminris
Dyrket i Thailand, Cambodja og Vietnam vil jasminris give en eksotisk flair og smagfulde noder til enhver ret. Jasminris har en dejlig aroma der vil tilføje en duft af blomster til dine sydøstasiatiske retter.
Længde: Langkornede
Aroma: Duft af blomster, jasmin smag og aroma
Ideel til: Curry, stir-fry retter og andre thailandske og asiatiske retter
Køkken: Thailand, Vietnam, Cambodja og Kina
Se et udvalg af jasminris her >

Brune ris
Brune ris har en sejere struktur, når de koges. De har en lækker og lidt nøddeagtig smag. Det næringsrige klidlag bevares på brune ris, så det kan bevare alle sine sunde vitaminer og solbrune farve. Brune ris er rig på vitaminer og mineraler og er også kendt under fuldkornsris. Det er en alsidig ris, der bliver let og ”fluffy”, når den koges, hvilket sikrer, at den ikke klæber sammen.
Længde: Langkornet
Smagprofil: Nøddeagtig
Ideel til: Fyldte peberfrugter, gryderetter, stegte retter, ris pilaf
Se et udvalg af brune ris her >

Typer af ris

Ris er et ganske almindeligt syn i ethvert asiatisk køkken, og med så mange forskellige typer ris der findes er der et ubegrænset antal opskrifter til enhver asiatisk ret. Hver type ris har sin egen smag, struktur og unikke egenskab, der fungerer godt med forskellige tilberedningsanvendelser.

Længde og form

Ris er ofte karakteriseret ud fra tre sorter – langkornet, mellemkornet og kortkornet ris. Disse sorter refererer til kornets længde og form. Kort sagt vil langkornet ris have en længere cylindrisk form, mens kortkornet ris er kortere og bredere.

Langkornede ris
Denne ris har formalet korn, der er mindst tre til fire gange længere end den er bredere. På grund af sin stivelsessammensætning er den let og ”fluffy”, når den koges.

Mediumkornede ris
Sammenlignet med langkornede ris har mellemkornede ris en kortere, bredere kerne. Da de kogte kerner er mere fugtige og møre end langkornet ris, har risen en større tendens til at klæbe sammen.

Kortkornede ris
De kortkornede ris er bedst til sushi. De har en klæbrig konsistens, når de koges.

Farve

Ris er naturligt brune efter høst, men når det næringsrige yderlag af klid er fjernet, får risen en hvid farve. Rød ris, sort ris og lilla ris har alle unik pigmentering i klidet. For disse farverige rissorter forbliver klidlaget normalt for at give visuel appel og tilføjer næring.

Ristype

Polerede ris
Udtrykket “poleret” henviser ganske enkelt til hvidt ris, der har fjernet det ydre brune lag af klid og kim.

Brune ris
Denne sunde ris kender vi som fuldkornsris. Selvom brun ris tager lidt længere tid at tilberede end hvid ris, da næringsstofferne, vitaminer og mineraler, er bevaret.

Sorte vilde ris
Vilde ris korn høstes fra slægten Zizania af græs. Vild ris, der er høj i protein, tilføjer en farverig, eksotisk flair og kraftig aromatisk smag til enhver risret. Vilde ris indeholder mange flere kostfibre og proteiner end almlindelige ris.