Sådan kender du forskel på dine ris
FAQ – Ofte stillede spørgsmål til ris
Hvor meget ris skal jeg bruge pr. person og hvor lang tid skal det koges?
Det afhænger af den type ris du bruger. Generelt anbefales det at bruge ca. 1/2 til 3/4 kop ris pr. person. For basmatiris skal det koges i ca. 18-20 minutter, mens jasminris skal koges i ca. 12-15 minutter. Det er vigtigt at sørge for at følge instruktionerne på emballagen for den specifikke type ris, da kogetiden kan variere.
Hvor mange kalorier er der i ris?
Kalorieindholdet i ris afhænger af typen af ris og hvordan den er forberedt. Generelt er kalorieindholdet i en portion (1 kop, ca. 158 g) kogt ris:
Hvidt ris: ca. 205 kalorier
Brun ris: ca. 216 kalorier
Basmati ris: ca. 205 kalorier
Jasminris: ca. 205 kalorier
Rismel: ca. 150 kalorier
Instant ris: ca. 190 kalorier
Det er vigtigt at bemærke, at kalorieindholdet kan variere afhængigt af mængden af fedt eller sukker, der tilføjes under madlavningen, samt andre ingredienser der tilføjes eller serveres med ris.
Er ris glutenfri?
De fleste ris på pandasia.dk, såsom hvid ris, brun ris, basmati ris, jasminris, er glutenfri, da de er fremstillet af glutenfri korn, som er fuldstændigt glutenfri, og kan spises af personer med glutenallergi eller glutenintolerance.
Hvad er de bedste ris?
Det afhænger af din smag og brugen af ris. Men generelt anses følgende typer af ris som de bedste:
Japansk ris
Japansk ris er kortkornede og polerede ris fra Japan af Japonica typen. Japanske ris bliver klistrede efter kogning, og derfor den foretrukne ristype til sushiopskrifter. Uden for Japan er det undertiden mærket sushiris, da dette er en af dets almindelige anvendelser.
Længde: kortkornede
Ideel til: sushi og ristype til det japanske køkken.
Køkken: Japan
Se et udvalg af sushi ris her >
Basmati ris
Basmati er langkornede, lange, tørre og adskilte. De giver en behagelig, nøddeagtig aroma og smag i enhver ret. Det er almindeligt i det indiske køkken. Server det almindeligt eller med friske urter, grønne løg, kokosmælk eller grøntsager til en lækker pilaf.
Længde: Langkornede
Smagprofil: Nøddeagtig
Ideel til: Dal, karry, safran ris
Køkken: Indien, Sri Lanka
Se et udvalg af basmati ris her >
Jasminris
Dyrket i Thailand, Cambodja og Vietnam vil jasminris give en eksotisk flair og smagfulde noder til enhver ret. Jasminris har en dejlig aroma der vil tilføje en duft af blomster til dine sydøstasiatiske retter.
Længde: Langkornede
Aroma: Duft af blomster, jasmin smag og aroma
Ideel til: Curry, stir-fry retter og andre thailandske og asiatiske retter
Køkken: Thailand, Vietnam, Cambodja og Kina
Se et udvalg af jasminris her >
Brune ris
Brune ris har en sejere struktur, når de koges. De har en lækker og lidt nøddeagtig smag. Det er en alsidig ris, der bliver let og ”fluffy”, når den koges, hvilket sikrer, at den ikke klæber sammen.
Længde: Langkornet
Smagprofil: Nøddeagtig
Ideel til: Fyldte peberfrugter, gryderetter, stegte retter, ris pilaf
Se et udvalg af brune ris her >
Hvilke ris er bedst?
Det kan man ikke svare på.
Ris er et ganske almindeligt syn i ethvert asiatisk køkken, og med så mange forskellige typer ris der findes er der et ubegrænset antal opskrifter til enhver asiatisk ret. Hver type ris har sin egen smag, struktur og unikke egenskab, der fungerer godt med forskellige tilberedningsanvendelser.
Længde og form
Ris er ofte karakteriseret ud fra tre sorter – langkornet, mellemkornet og kortkornet ris. Disse sorter refererer til kornets længde og form. Kort sagt vil langkornet ris have en længere cylindrisk form, mens kortkornet ris er kortere og bredere.
Langkornede ris
Denne ris har formalet korn, der er mindst tre til fire gange længere end den er bredere. På grund af sin stivelsessammensætning er den let og ”fluffy”, når den koges.
Mediumkornede ris
Sammenlignet med langkornede ris har mellemkornede ris en kortere, bredere kerne. Da de kogte kerner er mere fugtige og møre end langkornet ris, har risen en større tendens til at klæbe sammen.
Kortkornede ris
De kortkornede ris er bedst til sushi. De har en klæbrig konsistens, når de koges.
Farve
Ris er naturligt brune efter høst, men når det næringsrige yderlag af klid er fjernet, får risen en hvid farve. Rød ris, sort ris og lilla ris har alle unik pigmentering i klidet. For disse farverige rissorter forbliver klidlaget normalt for at give visuel appel og tilføjer næring.
Ristype
Polerede ris
Udtrykket “poleret” henviser ganske enkelt til hvidt ris, der har fjernet det ydre brune lag af klid og kim.
Sorte vilde ris
Vilde ris korn høstes fra slægten Zizania af græs. Vild ris tilføjer en farverig, eksotisk flair og kraftig aromatisk smag til enhver risret.