Fiskesauce

Hvad er fiskesauce lavet af
Fiskesauce er som navnet antyder, en sauce fremstillet af fisk. I de fleste fiskesaucer har man brugt ansjoser, som er fermenteret og saltet. Den salte smag i fiskesaucen gør, at man ofte kan undvære at tilsmage med salt, da saucen giver rigtig meget i sig selv. Derudover kommer den helt særlige og dybe smag fra fermenteringsprocessen.

Fermenteringen er en langsommelig proces, som kan varer alt fra et par måneder og op til et par år. Fermenteringen sker ved at ansjoserne bliver lagt i en salte lage i nogle tønder, hvor de naturlige bakterier herved begynder at nedbryde fisken. Fermentering bruges til mange forskellige madvarer, især for at konservere maden og give det en længere holdbarhedsdato.

Hvad smager fiskesauce af
På grund af de salte ansjoser og fermenteringsprocessen får fiskesaucen en dyb og sødlig smag. Smagen er helt speciel og opstår især på baggrund af fermenteringen. Fiskesauce indeholder det man kalder ’’umami’’, som er helt unik og en af de fem smagsnoter. Du skal altså ikke være bange for at saucen, trods navnet, har en overdyngende smag af fisk.
Fiskesauce er især en velkendt ingrediens i de asiatiske køkkener, hvor det længe har været brugt. Dog kan saucen også bruges i helt andre retter, bl.a. i en fond eller til at stege grøntsager i. Det giver et opløft til retten, som gør den ekstra delikat. I de asiatiske køkkener bruges fiskesaucen ofte i stedet for salt. Et par dråber med fiskesaucen, og retten får tilført en delikat, saltet umamismag.

Hvor stammer fiskesauce fra
Historien siger at fiske sauce er opfundet første gang i Italien, hvor det gik under navnet ’’garum’’. Garum kan dateres helt tilbage til romertiden, hvor der fandtes garumfabrikker i bl.a. Portugal, Spanien og Nordafrika. Datidens fiskesauce blev produceret af forskellige slags fisk, såsom makrel, tun eller ansjoser. De brugte gerne det meste af fisken – også dens indvolde. Det hele blev most sammen, og sat til fermentering i udkanten af byen, så den kraftige lugt ikke generede befolkningen inde i byen. Efter fermenteringen blev der yderligere tilsat vin, olie, eddike, pepper og vand. Dog mener man, at produktionen af garum stoppede, da det blev næsten umuligt at skaffe salt efter det romerske imperiums sammenbrud.

Dog vides det ikke helt om garum, eller fiske sauce, blev opfundet uafhængigt af hinanden i Italien og Asien, eller om saucen blev introduceret i Asien af italienerne. Nogle madforskere tror på, at garum kom til Asien sammen med europæiske handelsrejsende.

Er fiskesauce og østerssauce det samme?
Selvom begge typer sauce er fremstillet af dyr fra under havets overflade, er det ikke helt sammenligneligt. Udover at fiskesauce er lavet på ansjoser og østerssauce er lavet på østers, er den store forskel desuden at ved østerssaucen er der ikke foretaget en fermenteringsproces. Østerssauce er lavet af en ekstrakt af østers, der koger i mange timer, indtil det er kogt ind til en tyk og karamelliseret marinade. Fremstillingsprocessen er derfor ikke helt så omstændig som ved fiskesaucen. Dog bruger man de to forskellige saucer i mange af de samme slags retter, men østerssauce tilfører retten en mere cremet og sød smag, hvor fiskesauce er langt mere salt.

Sådan kan du bruge fiskesauce i din madlavning
Fiskesauce kan bruges i uendeligt mange retter, og behøver bestemt ikke begrænses til det asiatiske køkken. Kun fantasien sætter grænser for, hvornår du kan bruge den lækre sauce. Vi kan dog ikke komme uden om, at fiskesaucen selvfølgelig går godt i spænd med rigtig mange asiatiske retter.

Brug bl.a. fiskesaucen i wokretter, thaisuppe og nudelretter. Fiskesaucen medvirker til at give din ret et ekstra hak opad, så retten får en helt fantastisk smag, der får dit mundvand til at løbe.

Hos Pandasia.dk har vi et bredt udvalg af forskellige typer fiskesauce af høj kvalitet. Du har derfor mulighed for at finde lige præcis dit ynglings brand eller prøve et helt nyt mærke. Os der har fået smag for saucen, ved at den ikke kan undværes i køkkenet, og det derfor er vigtigt med et par ekstra flasker på lager.

Læs hele beskrivelsen af fiskesauce ⬇

Fiskesauce
Vis filtre

Viser alle 19 resultater

Vis filtre

Viser alle 19 resultater