🕒 Samlet tid: 60 minutter. | Arbejdstid: 60 min. | Køkken: Singapore
En traditionel morgenmad i Singapore er den ikoniske ret, Kaya Toast. Toasten består af ristede toastbrød med kokosmarmelade. Toasten kan nydes alene, men spørger man Singaporeanerne, skal Kaya Toast serveres på en helt bestemt måde.
Toastskiverne, som er tyndere end det, vi kender i herhjemme, skal ristes. Derefter skal der kokossyltetøj og skiver af koldt smør i. Toasten dypper og spiser man med blødkogte æg med mørk soyasauce og peber. I Singapore bliver æggene serveret meget flydende, men det kan man selv justere herhjemme. Og selvfølgelig dertil: en varm kop kaffe eller sort te med kondenseret mælk.
Lyder det helt skørt at blande en sød toast med saltede æg? Absolut. Men Singaporeanerne sværger på denne ret, så det må være værd at prøve!
Den famøse kokosmarmelade, Kayacreme, er lavet på kokoscreme, som er kogt ind med palmesukker og æg. Palmesukkeret tilfører en særlig aromatisk sødme og farve. Den minder faktisk næsten om en asiatisk kagecreme.
Når man først har lavet Kayacremen, er den nem at hive ud af køleskabet og smøre på sin toast. Den holder 1 måned i køleskabet, såfremt man kan holde fingrene fra den så længe.
Ingredienser (Antal 1 toast)
Kayacreme: |
||
1 | dåse kokoscreme | |
50 g. | palmesukker, grofthakket | |
50 g. | rørsukker | |
5 | æggeblommer | |
3 tsk. | majsstivelse |
Til 1 toast: |
||
2. | skiver toast brød | |
Kayacreme | ||
Koldt smør |
Valgfrit |
||
Blødkogte æg | ||
2 | æg, stuetemperatur | |
1 tsk. | mørk soyasauce | peber |
Fremgangsmåde:
- Tilføj kokoscreme, palmesukker og rørsukker i en lille gryde på mellemhøj varme. Lad det koge i 10 min eller indtil sukkeret er opløst. Rør jævnligt. Skru ned på lav varme.
- Pisk æggeblommerne i en skål. Tilføj 2-3 spsk af massen i skålen med æggeblommer. Hæld æggeblommerne over på panden mens der røres på lav varme i 15 min. Tilføj majsstivelse. Fortsæt med at røre til det tykner. Cremen skal være tyk ligesom syltetøj, men husk at den bliver tykkere, når det er afkølet. Si for eventuelle klumper og lad massen køle ned. Cremen opbevares i et patentglas i køleskabet.
- Læg toastskiverne på et skærebræt og rul dem let flade med en kagerulle. Rist dem på en stegepande på mellemhøj varme til de er gyldne og sprøde.
- Skær et par skiver af smør til at lægge på brødet. Smør toastskiverne med kayacreme og læg de kolde skiver af smør i mellem de to toastbrød. Halver toasten og server te eller kaffe til.
- Ønsker man at lave hele det traditionelle måltid med æg, laves æggene nu. Der går 2 æg til 1 person.
- 5. Bring en gryde med vand i kog på højeste varme. Sluk for blusset og tilføj forsigtigt æggene. Læg et låg på og lade det stå i 5 minutter. Klæk æggene ud i en skål og tilføj soyasauce og peber.
Toasten spises sammen med æggene. Man dypper brødet eller spiser æggene med en ske. Server sammen med varm kaffe eller sort te med en smule kondenseret mælk i.
Fik lavet Kayacremen i går aftes, så jeg kunne lave toast her til morgen. Fik nok ikke tyknet cremen helt nok, stod ellers over den længe, men nøj den smager godt. Lavede også æggene til, da jeg godt kan lide sødt og salt. Dog fik de nok halvandet minut længere da jeg har lidt svært ved alt for blødkogte æg og kom til at hælde lidt for meget soja over. Men er ikke desto mindre vild med det. Vil måske prøve med at æggene for lov at være mere flydende som i opskriften, kan godt tåle at blive udfordret lidt. Er ikke vild med varme drikke, så fik et glas iskaffe til.
Bliver nok ikke hverdags morgenmad, men helt klart en der skal frem, når der skal selv forkæles lidt. Og så skal cremen prøves til andre ting også.