Asiens typer af dej
De asiatiske køkkener er kendte for deres rige og varierede smagsoplevelser, der byder på et væld af forskellige lækre grøntsags- og kødretter, friske krydderurter og masser af risbaserede måltider, men faktisk har store dele af Asien også en bred vifte af forskellige typer af dej, som anvendes i alt lige fra nudelretter og dumplings til snacks og desserter. Asiatiske dejtypers konsistens spænder fra blød og sej til sprød og knasende, og det er en vigtig og uundværlig ingrediens i mange asiatiske retter. I dette blogindlæg vil vi præsentere nogle af de mest almindelige typer af asiatisk dej og et udpluk af alle deres mange anvendelsesmuligheder.
– Risdej:
Har man sagt asiatisk madkultur, må man nødvendigvis også sige ris, så vi kommer selvfølgelig ikke udenom én af de mest anvendelige typer af asiatisk dej, nemlig risdej. Risdej er en glutenfri dej lavet af rismel og vand, og det er en grundlæggende ingrediens i mange retter fra det sydøstasiatiske køkken, herunder vietnamesiske forårsruller, hvis rispapir er lavet af et tyndt lag risdej, thailandske og vietnamesiske risnudler, der bruges i bl.a. Pad Thai og Phở, riskager, risbaserede pandekager og i søde desserter såsom japanske mochi eller kinesiske dampede riskager.
– Gyoza dej:
Gyoza dej er en japansk dej, der er lavet hvedemel, vand og salt, og som der kan rulles ud i tynde cirkler og bruges til forskellige asiatiske dumplings: De japanske gyoza, koreanske mandu eller de kinesiske jiaozi.
– Wonton dej:
Denne dej stammer fra Kina og minder til forveksling om føromtalte gyoza dej. Wonwon dejen er dog tyndere og mere elastisk, og bruges typisk til at lave kinesiske wontons, som er små fyldte dumplings, der enten frituresteges eller koges i en suppe. Dejen kan også bruges til de traditionelle kantonesiske dumplings kaldet har gow, der typisk serveres som en del af et dim sum måltid.
– Filodej:
Selvom filodej ikke oprindeligt stammer fra Asien, findes der alligevel eksempler på særligt snacks og desserter, der inkorporerer den oprindeligt mellemøstlige type af dej. Den sydøstasiatiske snack kaldet curry puff, som i særdeleshed er en populær snack i Singapore, Malaysia og Thailand, er en lille slags friturestegt tærte, der minder om de indiske samosa, og som ofte laves på filodej med kartofler, kylling og kartofler som fyld, ligesom der også findes varianter af samosa, der også er lavet med denne type af dej.
– Roti dej:
Denne indiske dej er typisk lavet af hvedemel, vand og ghee, og bruges til et utal af indiske fladbrød, deriblandt naan, chapati og paratha.
Dette er blot nogle få eksempler på de forskellige typer af dej, der anvendes i de asiatiske køkkener, og som alle sammen er med til at definere en stor del af de retter, vi kender og elsker. Hver dejtype har sin egen smag, tekstur og anvendelse, og kan tilpasses til ens egne præferencer, favoritsupper eller friteres med ens foretrukne dumpling- eller samosafyld, og ved at udforske og eksperimentere med de forskellige typer af dej, kan du stensikkert opdage nye og spændende retter fra hele Asien, hvad end du er mest til koreansk, japansk, vietnamesisk, thailandsk, ja, lige dét land, du foretrækker.
Produkter
-
FrostvareMochi Is Assorted Flavours 156 g. (Frostvare)49,00 kr.
-
Kikærtemel (Gram Flour) TRS 1 kg.42,00 kr.
-
Rismel Cock Brand 400 g.18,00 kr.