🕒 Samlet tid: 30 minutter. | Arbejdstid: 30 min. | Køkken: Japan
Den japanske madkultur var den første asiatiske madkultur, jeg stiftede bekendtskab med, for efterhånden mange år siden. Jeg var på én gang både fascineret og chokeret, da jeg læste om, hvordan det kan tage op til ti år at blive udlært som sushikok, og det var for mig en helt ny måde at anskue mad og madkultur på, når jeg oplevede, hvordan madtraditionen i Japan er mere end selve måltidet. Det er lige fra den måde, man takker dyret for at lade livet, afgrøderne for at være blevet høstet og kokken for at have forberedt måltidet, til hvordan man bruger sine spisepinde, slubrer sin misosuppe direkte fra suppeskålen, og sørger for, at de ældre i selskabet har mad foran sig, før de yngre selv tager for sig af de som regel mange små retter. Der er noget virkelig fascinerende ved det japanske køkken, og jeg tror næppe, at jeg nogensinde bliver færdig med at udforske det, hvorfor denne japansk inspireret burger var selvskreven, da jeg kom på ideen om at kreere burgere inspireret af de asiatiske madkulturer.
I denne burger synes jeg, at jeg har samlet en del af dét, det japanske køkken kan: den er først og fremmest simpel i udtrykket, men kompleks i smagen, akkurat som så mange japanske retter er så velkendte for. Jeg har med det fintsnittede hvidkål hentet inspiration fra den japanske ret tonkatsu og erstattet tonkatsu-saucen med den sammenlignelige okonomi-sauce, i burgerbøffen har jeg tilføjet godt med rød misopasta, og så er der selvfølgelig ingen japanskinspireret burger uden den klassiske kewpie-mayonnaise, som jeg har rørt op med en smule wasabi. Jeg håber, at det kan give lidt inspiration til den næste burgeraften!
Ingredienser (2 burgere)
- 2 spsk. rød miso
- 1,5 spsk. soyasauce
- 1 spsk. mirin
- 2 tsk. ristet sesamolie
- Kewpie mayonnaise
- Wasabi
- Okonomi-sauce
- 250 gram hakket oksekød
- Hvidkål
- 3 forårsløg
- Briocheboller
- Neutral olie til stegning
Fremgangsmåde:
Ælt oksekødet godt sammen med rød miso, soyasauce, mirin, ristet sesamolie og 2 finthakkede forårsløg. Lad efterfølgende farsen hvile i en halv til en hel time på køl.Snit ca. ¼ af hvidkålen i fine strimler og hak det sidste forårsløg fint. Bland 4 spsk. kewpie mayonnaise med ca. 3 tsk. wasabi og juster eventuelt med mere wasabi efter egen smagspræference. Form dernæst oksekødsfarsen til to lige store burgerbøffer og steg dem på en pande eller på grillen i ca. 3 minutter på hver side eller til de er gennemstegte. Lad burgerbøfferne hvile i nogle minutter.
Halvér briochebollerne og steg dem på en tør pande med en smule smør eller varm dem i ovnen eller på en brødrister.
Når burgerbøfferne har hvilet samles burgeren: start med et lag hvidkålsstrimler, dernæst burgerbøffen, en god sjat wasabi-mayo, et nyt lag hvidkål, godt med okonomi-sauce og slut så af med de finthakkede forårsløg.
Velbekomme!