🕒 Samlet tid: 15 minutter. | Arbejdstid: 15 min. | Køkken: Sydkorea
Bibimguksu
Bibimguksu er en traditionel koreansk ret, der er kendt for sin krydrede smag, og som der især spises i store portioner om sommeren. Retten består hovedsageligt af tynde, kogte nudler, grøntsager og en rød sauce med blandt andet gochujang, sojasauce, eddike og hvidløg, og det er den helt enkelte tilberedningsmetode, der har givet retten dens fornøjelige navn: Bibim betyder at være mikset eller blandet og guksu betyder nudler; altså miksede nudler. Retten har eksisteret i århundreder i Korea og stammer fra den koreanske bondekultur, hvor man brugte de grøntsager, man havde ved hånden, og blandede dem med rester af kolde nudler for at lave en billigt, men nærende måltid, og i dag er det en uhyre populær ret blandt særligt studerende i landet, der på ingen tid kan bikse måltidet sammen. Om sommeren ynder mange frokostrestauranter desuden at servere bibimguksu iskold, da man i Korea mener, at det i de varme temperaturer er godt for kroppen med et godt krydret måltid.
Traditionelt laves bibimguksu med nudler, der er lavet af hvedemel og kartoffelstivelse, hvilket giver nudlerne en let og elastisk konsistens, mens grøntsagerne typisk er bestående af agurkestrimler, gulerødder, radiser og kimchi. Bibimguksu kan desuden serveres med en række forskellige toppings såsom stegte baconstrimler, hårdkogte halverede æg, ristede sesamfrø eller hakkede forårsløg, og de mange måder at variere retten på gør derved bibimguksu til et måltid som de fleste kan være med på. De tynde nudler kan erstattes med koreanske søde kartoffelnudler, risnudler, ægnudler eller sågar spaghetti, og saucen kan krydres med hhv. mere eller mindre gochujang alt efter, hvor stærk, man ønsker den færdige servering.
Hvis du er på udkig efter en let og lækker måde at prøve ægte autentisk koreansk mad på og måske sågar allerede har en bøtte med gochujang stående i køleskabet, er bibimgukgu med andre ord en varm anbefaling herfra!
Ingredienser til 2 personer
Til saucen |
||
4 spsk | gochujang | |
2 spsk | gochugaru | |
1 spsk | sukker | |
4 fed | hvidløg, finthakkede | |
2 spsk | ris- eller æbleeddike | |
2 spsk | sojasauce | |
2 spsk | majssirup eller anden sød sirup | |
1 kop | kimchi, hjemmelavet eller købt | |
2 tsk | ristet sesamolie |
Derudover |
||
200 gram | tørrede eller friske nudler | |
Agurkestrimler (kan undlades) | ||
Hårdkogte æg (kan undlades) | ||
Ristede sesamfrø (kan undlades) | ||
Bacon (kan undlades) | ||
Fremgangsmåde:
Bland ingredienserne til saucen, og smag eventuelt til efter efter smagspræferencer med mere gochujang, sukker eller kimchi.
Kog nudlerne efter anvisning på pakken og skyl dem dernæst i kold vand for at stoppe kogningsprocessen. Alternativt kan du lægge de kogte nudler i et isbad i et par minutter.
Bland nudlerne og saucen, og server eventuelt med friske agurkeskiver, hårdkogte æg, bacon, ristede sesamfrø og et par side dishes.