🕒 Samlet tid: 30 minutter. | Arbejdstid: 30 min. | Køkken: Vietnam
Stegte ris kommer i alle afskygninger, og vietnameserne har naturligvis også deres egen fortolkning, ”Com Chien”. I Vietnam foretrækker man at spise frisklavede ris, og har man noget tilovers, bruger man det typisk til stegte ris dagen efter. Her er det helt oplagt at finde rester og stumper i sit køleskab til formålet.
Stegte ris består nemlig af kolde, kogte ris, som steges i olie og hvidløg. Typisk vil der være æg, som både tilfører smag og hjælper med at adskille risene, så de ikke klumper. Herefter er der helt fri leg til at putte det i, som man lyster. Denne opskrift er lavet baseret på ting, som man ofte har liggende i sit køleskab, men man kan frit udskifte ingredienserne til hvad man ellers har ved hånden.
Ingredienser
Opskrift 2 personer: |
||
Olie til stegning | ||
250 g. | kogt, koldt ris (lavet på 2 dl jasminris 4 dl vand) | |
2 fed | hvidløg, finthakket | |
1 tsk | gurkemeje | |
1 dl. | ærter, optøet | |
1 | gulerod, hakket i små tern | |
2 | pølser (eller andet kød), i tynde skriver | |
2 | æg (1 før stegning, 1 til fyld) | |
1 tsk. | sukker | |
4 spsk. | maggi sauce eller soyasauce | |
1 | spsk. sesamolie | |
salt |
Fremgangsmåde:
- Hvis der ikke bruges dagsgamle ris, koges der ris efter angivet mængde ingredienslisten. Følg anvisningen på pakken. Lad risene køle helt ned, inden de skal steges.
- Rør risene sammen med et æg i en stor skål. Brug hænderne.
- Varm lidt olie op på en stor stegepande på mellemhøje varme. Steg hvidløgene gyldne. Tilføj risblandingen til panden, og rør til risene er stegte. Det tager ca. 7-10 min. Sørg for at brække klumperne op. Tilføj gerne mere olie løbende, hvis det bliver for tørt. Kom gurkemeje ved og rør det godt sammen.
- Tilføj gulerødderne og lad det stege i 5 min. Tilføj ærterne og lad det stege i 2 min. Tilføj pølserne og lad det stege i 5 min. Til sidst tilsættes ægget, som røres let ud i risene og steges til det er gennemstegt.
- Tilsæt krydderierne og smag til med salt.