🕒 Samlet tid: 45 minutter. | Arbejdstid: 45 min. | Køkken: Indonesien
Mie Goreng, også kendt som Bami Goreng, Mi Goreng eller Mee Goreng alt efter hvilket land, man befinder sig i. Det er nemlig en samlet betegnelse for stegte nudler. Det siges, at den ikoniske ret blev introduceret af kinesiske immigranter i Indonesien, Singapore og Malaysia, og derfor er der ikke én rigtig måde at lave den på. Der er altså helt fri leg. Man kan som udgangspunkt følge denne opskrift, men fyldet kan substitueres med sæsonvarer, eller hvad man har i køleskabet.
Et produkt, som særligt kendetegner indonesisk mad, er Kecap Manis eller Ketjap Manis. Det er en mørk og sød soyasauce. Tyk i konsistensen og aromatisk i smagen. Det er denne sauce, som giver nudlerne den flotte, mørke farve. Nogle mener, at saucen er indbegrebet af Indonesien. Lidt ligesom fiskesaucen er for Vietnam eller soyasaucen for Kina.
Derudover kender vi alle den klassiske chili, Sambal Oelek, fra vores kære kebab herhjemme. Men det er faktisk de færreste, der ved, at Sambal Oelek stammer fra Indonesien. Dens lange rejse til de vestlige lande skyldes, at den er ekstrem alsidig. Det er en chili, der smager af chili. Den kan, så at sige, lige hvad den skal kunne.
I Indonesien, Malaysia og Singapore er Mie Goreng en helt almindelig street food spise. Disse lande bærer desuden præg af, at en stor del af befolkningen er muslimer. Derfor indeholder retterne ofte tofu, lam, kylling eller rejer. Det kan man lade sig inspirere af eller tilføje sit foretrukne protein. Og er man til den krydrede side, skal man endelig bare give den gas med chili og saucerne og justere det efter sin egen smag!
Ingredienser (Antal 4 personer)
Sauce: |
||
3 spsk. | kecap manis | |
2 spsk. | maggi soyasauce | |
2 spsk. | østerssauce |
|
||
250 g. | ægnudler | |
400 g. | tofu | |
Neutral olie til stegning, fx solsikke- eller rapsolie | ||
2 fed | hvidløg | |
1/4 | spidskål, hakket i tynde strimler | |
3 | stængler forårsløg, skåret i tynde strimler på ca 6. cm. | |
100 g. | bønnespirer | |
salt | ||
sukker | ||
4 spsk. | vand | |
1/2 | lime, skåret i både | |
1 | håndfuld ristet løg | |
sambal oelek |
Fremgangsmåde:
- Tilbered nudlerne efter pakkens anvisninger. Hæld nudlerne over i et dørslag og skyl med koldt vand, så tilberedningen stoppes.
- Rør ingredienserne til saucen sammen i en lille skål.
- Skyl tofuen og dup den tør med køkkenrullepapir. Skær den efterfølgende i mundrette størrelser.
- Varm en generøs mængde olie op på en stor pande på mellemhøj varme og steg tofustykkerne, så de bliver gyldne og sprøde på alle sider. Stil tofuen til side.
- Varm lidt olie op på den samme pande på mellemhøj varme. Tilføj hvidløg og steg dem gyldne. Tilføj nudlerne og steg i 5 min. Tilføj spidskål og forårsløg. Steg til det er faldet lidt sammen, ca. 2 min.
- Tilføj tofustykkerne og den blandede sauce. Rør godt rundt og tilføj til sidst bønnespirerne. Lynsteg i ca. 30 sek. Smag til med salt lidt sukker og vand. Fjern panden fra blusset. Server i skåle eller stil hele panden på bordet. Pres limesaften over nudlerne. Drys med ristet løg og spis med Sambal Oelek