🕒 Samlet tid: 60 minutter. | Arbejdstid: 60 min. | Køkken: Indonesien
”Gado Gado” har sin oprindelse i Jakarta, Indonesien, hvor retten dateres helt tilbage til det 16. århundrede. Her kan man tale om en traditionel og historisk ret. Retten består af friske og kogte grøntsager, æg, tofu eller tempeh og en form for rischips.
Oversætter man navnet på retten, betyder det ”blande blande”, hvilket siger alt om retten. Hele herligheden blandes nemlig sammen med de mange ingredienser. Variationen i fyldet gør hver bid spændende og smagfuld. Det er en dejlig og anderledes måde at spise masser af grønt på.
I Indonesien findes Gado Gado i street kitchens, hvor salatfyldet og saucen varierer fra sted til sted. Retten serveres hverken kold eller varm, hvilket gør den ideel til alle dagens måltider. Indoneserne kan spise Gado Gado til morgen, frokost, aften. Et måltid fuld af grønt, proteiner og fedt.
Man kan følge denne opskrift eller bruge den som inspiration. I Indonesien findes der mange versioner af retten, fx bruges der kylling eller kartofler. Så slip fantasien løs eller udskift fyldet med hvad end, man har i køleskabet!
Ingredienser (Antal 2 personer)
Sauce: |
||
1 fed | hvidløg, finthakket | |
Olie til stegning | ||
1 spsk. | rød karry | |
1/2 dl. | kokosmælk | |
1/2 dl. | vand | |
1 spsk. | ketjap manis | |
1,5 spsk. | peanut butter | |
2 tsk. | sukker eller palmesukker | |
1 tsk. | sambal oelek | |
1/2 | lime, saften heraf |
Rejechips: |
||
10 | rejechips | |
3 dl. | neutral olie som solsikke- eller rapsolie | |
Salat: |
||
2 | æg, hårdkogte og halverede | |
195 g. | tofu eller tempeh | |
80 g. | bønnespirer | |
150 g. | grønne bønner | |
50 g. | frisk spinat | |
1/3 | agurk, i skiver | |
1 | håndful peanuts, knuste |
Fremgangsmåde:
- Varm lidt olie op i en lille gryde på mellemhøj varme. Tilsæt hvidløgene og steg dem gyldne.
- Skru ned på lav varme og tilsæt alle ingredienserne til saucen. Rør den fri for klumper og lad den koge i ca. 5 min. Stil saucen til side.
- Skær tempehen ud i mundrette stykker. Varm en stor pande op med lidt olie på mellemhøj varme og steg stykkerne sprøde og gyldne. Læg stykkerne til at dyppe af på køkkenrullepapir.
- Nu laves rejechipsene. Varm olien op i en lille gryde på mellemhøj varme. Når man kan stikke en tandstik eller spisepind i, og det bobler om pinden, er olien klar. Put en rejechips i og vend den i olien, når det folder sig ud. Chipsen skal op lige så snart, den er let gylden. Læg chipsene til at dryppe af på køkkenrullepapir.
- Blancher grøntsagerne enkeltvis i en gryde med kogende vand i ca. 1 minut.
- Fordel alt fyldet på 2 tallerkener eller anret det i en stor skål. Hæld en generøs mængde sauce over og bland hele retten godt sammen. Drys til sidst med knuste peanuts. Retten spises ved at knuse chipsene med en ske, hvorefter det hele blandes godt sammen, så fyldet suger saucen til sig. Velbekomme!