🕒 Samlet tid: 1,5 timer. | Arbejdstid: 1,5 min. | Køkken: Kina
Dampede Bao buns er en enormt populær spise i Kina, og der findes hundredvis af variationer og udgaver af de små dampede melboller med fyld. Størrelsen, formen og ikke mindst fyldet, varierer fra region til region, men her giver vi dig opskriften på såkaldte åbne bao buns, eller gua baos som det reelt hedder, med char siu-marineret svinekød og grønt. Denne bao har sin oprindelse i Fujian og Taiwan i det østlige Kina, men er efterhånden den mest udbredte og kendte bao i resten af verden også. Et ældgammelt kinesisk folkesagn beretter om, at det var en militærstrateg der, som led i en militær aktion, skabte de velkendte melboller og formede dem som menneskehoveder, men bedre dokumenteret er det, at de kan dateres tilbage helt til det tredje århundrede, mens nogle historikere sågar mener, at de kan spores tilbage til 400 år f.kr.
Baos dampes sædvanligvis i en bambuskoger eller i en almindelig steamer, og de lukkede af slagsen kan både nydes alene eller i en bao-suppe, som tilbehør til et større måltid eller som en ret i et kinesisk dim sum-måltid, mens de åbne baos oftest nydes som et helt måltid alene eller som en hurtig snack ved diverse kinesiske streetfoodboder.
Eftersom langt de fleste typer baos er helt lukkede omkring fyldet, adskiller disse bao buns sig ved at være åbne, således at man ved middagsbordet selv kan bestemme, hvilken slags fyld, man vil have i. En traditionel taiwansk bao er fyldt med mørt svinekød, syltede grøntsager og friske koriander, men fyldet kan varieres udi det uendelige. I denne version anvender vi svinekød marineret i en delikat char siu BBQ-sauce, der sammen med syltede pickles, koriander og chilimayo gør hver enkelt bid til en intens og appetitlig smagsoplevelse
Ingredienser
Til selve dejen – Giver ca. 15 baos
- 800 g. vinh thuan banh bao melblanding
- 400 ml. vand eller mælk
- 2 spsk. olie
Char siu pork
Vietnamesisk Pickles:
- 5 store gulerødder
- 1 daikon (Kinaradisse)
- 1 kg sukker
- 1 l riseddike eller normal hvid eddike
- 1 l vand
agurker
sort og hvid sesam
koriander
Chili mayo:
- sriracha
- Kewpie mayo
Verdens nemmeste chili mayo laves ved at blande ⅓ sriracha og blande med ⅔ kewpie mayo, mængden bestemmer du helt selv alt efter hvor meget du vil lave.
Fremgangsmåde:
FORBERED DEJEN:
1/ Bland gæren, 400 ml vand (eller mælk) sammen.
Bland godt, indtil gæren er helt opløst.
Lad 4 spsk mel stå til side.
Tilsæt blandingen til melet, og ælt derefter dejen i 10 minutter.
Tilsæt 2 spsk olie, og ælt derefter yderligere 10 min.
Lad dejen hvile i 60 minutter tildækket med et klæde.
Ælt dejen til en lang rulle og skær den i 16 lige store dele.
Tag hvert stykke dej til en kugle og flad det derefter med en kagerulle.
Sidst skal de rulles ud i en tynd cirkel, hvorefter du børster overfladen der vender opad med olie ligger et lille stykke bagepapir hen over midten af dejen og folder resten over.
Derefter skal de dampes i en bambusdamper i ca. 10 min ved middelvarme, en alt for hård varme, vil ødelægge dejen og gøre den alt for våd.
Når de er færdige, tages de ud af bambusdamperen også lader du dem køle lidt af så de kan tørre lidt ud inden du fylder dem.
Char siu gris:
Der skal bruges ca. ½ pose af char siu seasoning mixet til 1 kg ribbensteg. Hvis du vil lave det med et større stykke kød, så skalerer du bare op.
Hele stegen vendes i krydderiet og efterlades til at marinerer i mindst 20 min. Herefter skal den steges i ovnen ved 150 grader i 1 time. Når den første time er gået, tages stegen ud af ovnen. Ovnen skrues op til 200 grader. Stegen børstes med char siu bbq sauce også kommes den tilbage i ovnen i 30 min.
Når den er færdig skal den ud af ovnen og hvile i mindst 20 min. inden du skærer ned i den.
Vietnamesisk pickles:
Start med at komme sukker, eddike og vand i en gryde og kog det indtil sukkeret er opløst. Imens du venter på din syltelage er klar kan du starte med at skrælle daikon og gulerødder og skære dem som du ønsker.
Inden servering:
Skær agurker i skiver
Pickles skal drænes
Kødet skal skæres i små skiver der er 2 cm lange.
Sesam skal mixes
Koriander plukkes
I 1 bao skal der være noget chilimayo, 1 skive agurk, 2 skiver kød, en smule pickles, lidt sesam, nogle blade koriander.
Velbekomme!
Denne opskrift er udviklet af @nhau_blog