I Asien er thailænderne notorisk kendte for altid at være klar på en fest. Faktisk fejrer de hele 3 forskellige nytår. Det vestlige nytår, det kinesiske nytår og det thailandske nytår, Songkran เทศกาลสงกรานต์, som vi går i møde lige om lidt!
Songkran betyder ”bevægelse” eller ”forandring” og er en reference til solen og skyernes bevægelse i forhold til den skiftende sæson. Det er dermed en fejring af en ny begyndelse.
Fejringen af Songkran i Thailand er en kæmpe folkefest, hvor gaderne fyldes med mennesker. Festivalen bliver fejret fra den 13. til den 15. april hvert år og er en tid fyldt med glæde, fest og farver. Træder man ned på gaden under Sonkran, vil man med sikkerhed blive mødt med sang og dans og den største vandkamp! Traditionen tro, stænker folk hinanden med vand, og efter sigende går det vildt for sig. Det er desuden også en tid, hvor folk rejser tilbage til deres hjembyer for at fejre og tilbringe kvalitetstid med deres familier.
Mad
Ligesom alle andre asiatiske lande, spiller maden en vigtig rolle i nytårsfejringen. Thailandsk mad er kendt for masser af smag, farver og aromaer, og der er ingen bedre tid end Songkran til at nyde nogle af de traditionelle thailandske retter. En af de mest populære retter, der serveres under Songkran, er “Khao Chae”, en risret, der serveres med kølige, aromatiske side dishes. Derudover serveres de velkendte og folkekære retter som papayasalat, kylling i grøn karry, pad thai, tom yum suppe og sticky rice med mango.
Traditioner og ritualer
Thailænderne anser vand som spirituelt rensende. Vandet skal symbolisere, at man bliver renset for uheld og sorg, så man kan starte på ny med glæde og velvære. Det siges, at ritualet startede med, at de lokale hældte vand over de buddhistiske statuer for velsignelse. Herefter begyndte man at kaste vand over skulderen på familiemedlemmer og venner. Og pludseligt eskalerede det til en kæmpe vandkrig, bedre kendt som Water Festival. Rejser man i Thailand i april måned, skal man altså regne med, at der er vandkamp på gaderne!
Et andet ritual, som indebærer vand under Songkran er Rod Nam Dum Hua, som betyder “respektfuld hilsen med vand”. Traditionen går ud på, at unge mennesker stænker vand på ældre personers hænder og beder om deres velsignelse.
Meget lig det kinesiske nytår, står Songkran også i rengøringens tegn. “Sabad chai” betyder “rengøring af hjemmet”. Her fejer og vasker thailændernes deres hjem grundigt for at slippe af med det gamle og byde det nye år velkommen.
Overtro
Songkran er også en tid fyldt med overtro. En af de mest populære overbevisninger er, at man ikke må klippe sit hår under Songkran, da det siges at bringe ulykke. Heller ikke må man tage et bad på selve nytårsaften, da man vil få dårlig karma det kommende år.
Fejring af Songkran i Danmark
Fejringen af Songkran i Danmark ligner meget fejringen i Thailand, selvom det er i et mindre skala.
Nytårsfesten fejres primært af den thailandske diaspora og thailandske foreninger, der arrangerer Songkran-fester. Mange thailandske restauranter tilbyder også de traditionelle nytårsretter i perioden.
Alt i alt er Songkran en vigtig højtid for thailændere, både i Thailand og i Danmark, og den fejres med traditionelle ritualer og ceremonier, der markerer starten på et nyt år.
Vi ønsker jer alle et godt nytår!
สุขสันต์วันสงกรานต์
Happy Songkran Day!
Alt til songkran
-
PopulærMae Ploy rød karry paste 400g.39,00 kr.