🕒 Samlet tid: 45 minutter. | Arbejdstid: 45 min. | Køkken: Sydkorea
Kimchi jjiggae 김치찌개, også kaldet kimchi suppe, er ét af de måske mest populære måltider i Korea, hvor det ikke er uvant, at man spiser retten i hvert fald én gang om ugen. Ganske som vi kender det i Danmark, hvor hjemmevante retter såsom frikadeller, boller i karry eller spaghetti med kødsovs ofte kommer på menuen, er det altså en ret, du næppe kommer udenom i Korea, hvis du besøger landet eller en koreansk familie. Det er en enkel og hurtig ret at tilberede, det smager fortrinligt og det er tilmed sundt, så hvad mere er der at elske?
Der findes utallige måder at lave kimchi jiggae på: nogle koger deres egen suppebase, som vi gør her, med tang, ansjoser og kinaradise, mens andre foretrækker den nemmere løsning med færdigblandet bouillon; nogle foretrækker en vegetarisk udgave udelukkende med tofu, andre tyer til en mere grøntsagsbaseret suppe med kål, gulerødder og kartofler, og endelig er der dem, der foretrækker en anden type kød end svinekød, eksempelvis kylling eller oksekød. Der er sågar dem, der koger suppen med et stykke fisk. Det er med andre ord en enormt nem ret at tilpasse sine egne smagspræferencer, og det er desuden ingen sag både at servere suppen som en hverdagsret såvel som til en festlig begivenhed.
Her får du vores opskrift, der er kreeret ud fra den helt traditionelle måde at lave suppen på, nemlig med en hjemmekogt suppebase, et godt stykke kød, velfermenteret kimchi og silkeblød tofu. Velbekomme!
Ingredienser
til 2 personer: |
||
450 g. | kimchi, skåret i mundrette stykker | |
250 g. | svinekød (nakkefilet) | |
1/2 pk. | tofu (valgfrit) anbefales fast tofu | |
3 | forårsløg | |
1 | løg | |
1 spsk. | sukker | |
1 spsk. | gochugaru (koreansk chiliflager) | |
1-2 spsk. | gochujang (chili pasta) | |
1 tsk. | ristet sesamolie |
til suppebasen: |
||
7 store | tørrede ansjoser | |
80 g. | kinaradise eller daikon skåret i tynde skiver | |
1/2 pk. | tofu (valgfrit) anbefales fast tofu | |
1 | ark kombu eller kelp tang | |
3 | forårsløg rødder | |
950 ml. | vand |
Fremgangsmåde:
- Suppebasen:
- Kom ansjoser, radise, forårsløg rødder og tørret tange i en gryde.
- Tilsæt vand og kog i 10 minutter over medium høj varme.
- Sænk varmen til lav og lad det simre yderligere 5 minutter.
- kimchi gryde:
- Læg kimchi i en lav gryde. Tilsæt svinekød og løg.
- Skær 2 forårsløg diagonalt og tilsæt dem til gryden.
- Tilsæt sukker, chiliflager og chilipasta. Dryp sesamolie over og tilsæt ansjovis suppebasen.
- Dæk gryden og kog i 10 minutter over medium høj varme.
- Åbn og bland krydderierne sammen med en ske. Læg tofu over i gryden.
- Dæk gryden igen og kog i yderligere 10 til 15 minutter over medium varme.
- Hak 1 forårsløg og drys det over gryden. Tag af varmen og server straks med ris.