🕒 Samlet tid: 75 minutter. | Arbejdstid: 75 min. | Køkken: Vietnam
Næsen løber og halsen er øm. Sygdommen er næsten ikke til at slippe udenom her om vinteren. Congee er den ultimative asiatiske sygdomskur. Der findes faktisk hundredvis af versioner med forskelligt fyld, topping og tilbehør.
Congee er i sin simpelhed ris og vand kogt ind til en grød. Og af den grundopskrift har der udsprunget sig hundredvis af versioner over hele Asien.
Vores opskrift er lavet på and, og den er super nem at give sig i kast med. Man kan lige overkomme det, når man er træt og syg. Og sådan set også, hvis man bare skal varme madhjertet i den kolde, danske vinter!
Det fantastiske ved Congee er, at det kan laves på meget få ingredienser. Vi har brugt and i opskriften, men man kan udskifte med svinestegeben, kyllingelår eller shiitake-svampe. Kødet kan også undlades helt. Så hedder det ”Cháo Trắng”, og er en god ret, hvis man fx lider af kvalme eller opkast.
Ingredienser (Antal 2 personer)
Vietnamesisk Congee med And: |
||
1 dl. | jasminris | |
1 l. | vand | |
1 helt | løg, pillet | |
5 | skiver ingefær uden skræl | |
1 | andebryst | |
salt | ||
peber |
Topping: |
||
1 | håndfuld ristet løg | |
1 | håndfuld koriander, grofthakket | |
1 | håndfuld forårsløg, finthakket | |
evt. sambal oelek |
Fremgangsmåde:
- Tilføj ris, vand, løg, ingefær og andebrystet i en mellemstor gryde. Lad det koge op på højeste blus uden låg. Når det har kogt op, røres der i gryden. Sæt låget på og lade det simre videre på lavt blus i 1 time. Rør i gryden engang i mellem, så det ikke brænder på.
- Efter den første halve time kasseres løg og ingefær. Tag andebrystet op og lade det køle lidt ned, inden det skæres i tynde skiver.
- Kig til grøden efter 1 time. Konsistensen skal være lidt mere flydende end risotto, men tykkere end en suppe. Den skal kunnne slubres og ikke tygges. Tilføj en smule vand om nødvendigt. Smag til med salt og peber.
- Server risgrøden i mellemstore skåle med topping. Velbekomme!