Hon mirin bruges ofte i:
- Teriyaki sauce
- Ponzu sauce
- Tentsuyu sauce
Hvad er Mirin?
Mirin (sød madlavnings risvin) er en sød og sirupagtig væske, der bruges som krydderi. Det er en af de vigtigste krydderier i japansk madlavning. Tilsvarende til sake er mirin også en type risvin, men med et lavere alkoholindhold (14% i stedet for 20%).
Hon mirin (本 み り ん) indeholder 14% alkohol og 0% salt. Dampet glutinøs ris, ris-koji-skimmel og shochu (destilleret alkoholholdig drik) blandes og gæres i ca. 40 til 60 dage. Enzymer i riskoji nedbrydes stivelse og proteiner af glutinøs ris og forskellige saccharider, aminosyrer, organiske syrer og duftbestanddele produceres til dannelse af Mirin.
Hvad bruges Mirin til
Mirin tilføjer retterne en mild sødme. Med en dybere umami hjælper den med at tage lugten af fisk og skaldyr og hjælper smagene med at “trænge ind” i retterne bedre. Endelig tilføjer mirin glans til ingredienserne, hvorfor det er en nøgleingrediens i teriyaki-sauce.
Kan jeg bruge riseddike i stedet for Mirin?
Vi anbefaler ikke at udskifte riseddike med mirin, da begge har helt forskellige egenskaber og anvendelser. Ris eddike har en stærkere hårdhed, og den tilføjer surhed til din mad. Mens mirin har en mild sødme i smagen, og det bør tilføje glans til dine retter.
Hvordan opbevares mirin
Hon mirin har mere alkohol; derfor kan du opbevare det på et køligt sted i op til 3 måneder. Hvis du opbevarer det i køleskabet, kan sukkeret krystalliseres. Sørg derfor for at opbevare i køleskabet og bruges inden for 3 måneder.
Forskelle mellem Sake & Mirin
Sake & mirin bruges ofte hånd i hånd i en opskrift på japansk madlavning. Sake indeholder højere alkoholindhold og lavere sukkerindhold, mens mirin har et højere sukkerindhold og lavere alkoholindhold. Mirin kan bruges ubehandlet i en ret, mens der ofte tilføjes sake tidligere i tilberedningsprocessen for at lade en del af alkoholen fordampe.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.