Den store forårsoprydning er i gang! Spar op til 60% på hundredvis af varer her

Your Cart

Info

Kundeservice

Tlf. 30 27 78 78
Man-fre 8.30-14.00

Seollal – Koreansk Nytår

Seollal eller 설날 er både Syd- og Nordkoreas nationale nytårsfejring, der markerer årets første dag ifølge den koreanske kalender, og fejringen foregår over tre dage, hvor man traditionen tro blandt andet besøger sin familie, spiser traditionel Seollal-mad og udfører en række ritualer og lege.

Modsat højtideligheder som vi kender dem i Europa, hvor vi typisk fejrer vores juleaften i familiens skød og byder det nye år velkomment i venners lag, er det helt omvendt i både Korea, såvel som i resten af Asien. Her er julen sædvanligvis en fest, der holdes blandt venner, mens Seollal til gengæld er en begivenhed, der kun fejres med familien. Den vigtigste tradition at kende til, når der afholdes Seollal i landet, er sebae, 세배, hvor familiens yngre generation respektfuldt bukker dybt for de ældre familiemedlemmer, der til gengæld kvitterer med en lille pengegave. Under dette ritual bæres den traditionelle koreanske folkedragt hanbok, 한복. Også de afdøde slægtninge vises respekt under festdagene: Charye, 차례, henviser til et traditionelt ritual, som mange koreanere i vidt omfang stadig dyrker, hvor et bord dækkes med koreanske traditionelle specialiteter, friske frugter og grøntsager, fisk og andre typer små sideretter for at ære den afdøde.

tteokguk

Tteokguk – den mest traditionelle nytårsspise

Der er selvfølgelig ingen festlige fejringer uden et godt måltid mad, og i Korea er det netop maden, der er omdrejningspunktet, når det kommer til at samle familien. Under Seollal er Tteokguk, 떡국, den suverænt mest traditionelle nytårsspise, der spises sammen med kimchi, grøntsagspandekager, nudelretter og et utal af andre små retter. Tteokguk er en suppe med små, flade riskager, og ifølge den koreanske tradition, hvor alle bliver ét år ældre under Seollalfejringen, får man først det ekstra år tillagt sin alder, når man har færdiggjort sin skål med tteokguk. Suppens hvide farve symboliserer en frisk og ren start på året, mens de små riskager, der har samme form som mønter, symboliserer velstand i det nye år.

Under Seollal er én af de mest folkekære traditioner desuden et spil kaldet yut nori, hvor familiemedlemmer i alle aldre samles om at dyste mod hinanden.

Seollal er med andre ord en væsentlig og særdeles vigtig tradition for koreanerne, når det nye år skal skydes i gang, og selvom en del særligt unge koreanere ligeledes ynder at fejre nytår d. 31. december, er seollal en så vigtig del af den fælles kulturtradition, at begivenheden sammen med chuseok må regnes for at være de to vigtigste højtider i Korea.

새해 복 많이 받으세요 – godt nytår!

Alt til din seollal

Summary
Description
Seollal eller 설날 er både Syd- og Nordkoreas nationale nytårsfejring, der markerer årets første dag ifølge den koreanske kalender, og fejringen foregår over tre dage, hvor man traditionen tro blandt andet besøger sin familie, spiser traditionel Seollal-mad og udfører en række ritualer og lege.
Skriv et svar

Derfor har 10.000+ madelskere valgt Pandasia.dk

5 stjerner på Trustpilot

Vi elsker tilfredse kunder

100% sikker e-handel

Hos os handler du trygt og sikkert

Fri fragt over 399 kr. (GLS & Burd)

- ellers fra kun 39 kr.

E-mærket certificeret

Din garanti for sikker e-handel

© Pandasia.dk 2022 - Drevet ud fra en personlig historie og ❤️ for asiatisk mad
Følg os her og bliv inspireret   facebook logo  instagram logo  youtube logo  pinterest logo