🕒 Samlet tid: 3 timer. | Arbejdstid: 3 timer. | Køkken: Indien
Indisk naanbrød er en populær fladbrødsvariant, der stammer fra Indien og er kendt for sin bløde og luftige konsistens samt den karakteristiske smag af tandoori-ovnen, hvor det traditionelt bages.
Hvordan laver man naanbrød?
For at lave naanbrød derhjemme, skal du først blande ingredienserne til dejen, som består af mel, gær, sukker og salt. Når dejen er æltet grundigt, skal den hvile i 1-2 timer, indtil den er hævet til dobbelt størrelse.
Herefter deles dejen op i mindre stykker, som rulles flade med koriander drysset på. Brødet stænkes med en smule vand, inden det lægges på en meget varm stegepande. Vandet forhindrer brødet i at sætte sig fast på panden. Når brødet at tilberedt på begge sider, pensles det med smør og hvidløg for at tilføje ekstra smag og saftighed.
Hvad spiser man til naanbrød?
Naanbrød kan serveres på forskellige måder og spises til forskellige retter. Det er et populært tilbehør til indiske retter som butter chicken, dhaal tikka masala og tandoori kylling. Det kan også bruges som en erstatning for almindeligt brød til sandwich eller som en snack med forskellige dip og saucer.
Kan naanbrød fryses ned?
Denne opskrift på naanbrød er også frysevenligt. Man kan med fordel bage en stor mængde naanbrød og fryse dem ned til senere brug. For at fryse naanbrød skal man sørge for at lade dem køle helt af efter bagning, inden man placerer dem i fryseren. Naanbrødene holder i fryseren i op til tre måneder. Tø dem herefter op i køleskabet i et par timer eller varm dem op direkte fra fryseren i ovnen eller i en brødrister.
Ingredienser (6 stk.)
Dejblanding: |
||
160 g. | lunken vand | |
1 1/2 tsk. | tørgær | |
1 tsk. | sukker | |
250 g. | hvedemel | |
1/2 tsk. | salt | |
1 spsk. | neutral olie | |
Ekstra neutral olie til æltningen | ||
1/2 dl. | vand |
Topping: |
||
3 spsk. | smør, smeltet | |
2 fed | hvidløg, knuste | |
1 | håndfuld koriander, finthakket | |
Lidt havsalt på toppen |
Fremgangsmåde:
-
Pisk vand, tørgær og sukker sammen i en stor skål. Pisk gerne til så der dannes lidt skum. Lad gærblandingen stå i 10 min. I mellemtiden vejes hvedemel, bagepulver og salt af. Tilføj det herefter i gærblandingen lidt efter lidt, mens der røres med en ske.
-
Tilføj olien. Smør nu ekstra olie på hænderne og begynd at ælte dejen. Dejen vil i starten være klistret. Efter 5 min vil den samle sig og blive blød og elastisk. Form dejen til en stor bolle, tildæk skålen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i 1-2 timer.
-
Del dejen op i 6 lige store stykker og tril dem runde med hænderne. Lad dem hæve i yderligere 10 min. I en lille skål blandes den smeltede smør og hvidløgene sammen. Hav en anden skål med vand klar. Varm en stegepande op på højeste varme. Tjek om panden er klar ved at sprøjte lidt vand på. Forsvinder boblerne med det samme, er den klar.
-
Drys lidt hvedemel på bordet og en bolle så flad som muligt med en kagerulle. Drys en smule koriander på den ene side, og rul dejen over med kagerullen, så de sidder fast i dejen. Dyp hænderne i skålen med vand og sprøjt på brødets ene side. Løft brødet op ved at tage fat i toppens side og læg den forsigtigt over på den varme pande med den våde side nedad. Når dejen er brunet, sprøjtes vand på den tørre side, inden den vendes og steges færdigt.
-
Placer brødet på en tallerken eller fad og pensl det med smørblandingen. Drys med en smule havsalt, og gentag processen for de resterende boller. Server de lune brød med det samme.