🕒 Samlet tid: 25 minutter. | Arbejdstid: 25 min. | Køkken: Vietnam
Direkte oversat betyder Canh Chua ”sur suppe”. Og det er næsten misvisende, for den er rigtigt nok sur, men den er også sød og saltet! Canh Chua har sin oprindelse i Sydvietnam, hvor grøntsager og urter er kendetegnene for sydvietnamesiske retter.
De vokser nemlig nærmest som ukrudt langs Mekongdeltaet. I floden lever massevis af fisk, heriblandt en catfish, (kendt som pangasius fisk i Danmark). Heraf blev retten Canh Chua født med smagen af den sure tamarindfrugt, de sprøde bønnespirer, de bløde tomater, søde bidder af ananas og sidst men ikke mindst, pangasius fisk som giver en fed smag i alt det ”lette”.
En virkelig frisk og let ret, som er ikonisk for den sydvietnamesiske region. Sidenhen er der kommet et væld af variationer med den samme grundsuppe blot med forskellige slags grønt og kød. Man kan altså nemt erstatte laks med tofu eller hvad man nu lyster. Canh Chua spises med ris alene eller som et rismåltid med flere side dishes.
Helt praktisk anrettes suppen i en stor skål på bordet, mens man selv har en lille risskål i hånden. Indholdet af suppen fiskes op løbende med spisepindene og dyppes i en lille skål med fiskesauce, inden det hapses i munden. Når man er færdig med at spise, drikkes suppen fra den lille risskål. En vietnamesisk tradition, hvor man ”runder” måltidet af, da supper ofte indeholder sunde og nærende ingredienser.
Ingredienser (2 personer)
700 ml. | Vand |
2 | Store tomater |
2 | Tomater, skåret i både |
120 g | ananas, skåret i små stykker |
4 spsk. | palmesukker el. alm. sukker |
2 tsk. | salt |
3 spsk. | tamarind paste |
1 spsk. | Fiskesauce |
2 | Ca. 225 g. Laksefileter |
50 g. | bønnespirer |
1 | Håndfuld purløg og koriander, finthakket |
1 | Lille skål fiskesauce |
Serveres med jasminris |
Redskaber
Spisepinde |
Risskål |
Suppeske |
Fremgangsmåde:
• Bring vandet i kog i en lille gryde på høj varme.• Tilføj tomater og ananas. Smag suppen til med sukker, salt, tamarind paste og fiskesauce. Lad det simre uden låg i 5 min.
• Tilføj laksefileterne og skru op på høj varme. Lad det koge i ca. 10 min eller til laksen er tilberedt.
• Tilføj til sidst bønnespirerne og drys med purløg.
• Server suppen i en stor skål ved bordet til jasminris og evt. andre side dishes. Hav en lille skål med ren fiskesauce på bordet til at dyppe indholdet i suppen i løbende. Det saltede giver et umami kick til den sure og søde suppe.