Hvordan laver man ponzu
Det er rigtig nemt at lave sin helt egen ponzu, og fordelen er at du kan lave den, så den passer lige præcis til din smag. Måske skal den være lidt mere salt, lidt sødere eller krydret for dig. Du smager den selv til. Ponzu’s ingrediens liste består af typiske japanske madvarer, som tilsammen giver en udsøgt og utrolig delikat smag. Bruges de originale ingredienser, vil du få den helt traditionelle ponzu sauce. Dog kan nogle af ingredienserne sagtens erstattes, og du vil få en lignende smag.
Opbevar din hjemmelavet ponzu sauce i en lufttæt beholder i køleskabet.
Det skal du bruge til din ponzu:
- 2 dl soja sauce (kan udelades)
- 2 dl yuzu juice (eller citronsaft)
- 1 dl katsuobushi
- 3 spsk mirin (eller risvin)
- ½ tsk dashi pulver
Sådan gør du:
Mirin opvarmes i en skål. Tilsæt herefter dashi pulveret i skålen, og rør godt indtil pulveret er opløst. Herefter tilsætter du resten af ingredienserne, soja sauce, juice og katsuobushi og dashi pulver, og mixer det sammen. Lad blandingen stå og hvile i ca. 10 minutter, gerne mere.
Efter trækketiden er gået sies blandingen, så du har en helt fin og flydende masse tilbage.
Nu er din ponzu klar til at blive serveret. Brug den fx til en dressing over salaten eller dip til din sushi.
Traditionelt set blev ponzu brugt som dip til shabu-shabu og andre simreretter. Ponzu sauce er også ideel at bruge til nudelretter, oven på grillet kød, grillede grøntsager, samt dumblings. Selvom ponzu primært bruges til japanske retter, skal du ikke være bange for at bruge den i andre køkkener.
Ponzu’s historie
Den japanske kryddersauce siges at stamme tilbage fra det 17. århundrede, hvor Holland har haft handler med Japan. Ordet ponzu er nemlig ikke 100 procent japansk, da den første del af ordet ’pon’ kommer fra det hollandske ord ’punch’. Den sidste del af ordet ’zu’ betyder eddike, hvilket er et af de ingredienser, som ofte har været brugt, når der skulle laves ponzu. Dette mix af de to ord beskriver ret godt, hvad det er for en slags sauce, man har med at gøre. En sauce der både har de syrlige elementer, men også det søde og frugtige fra ’’punchen’’.
Det er altså utrolig nemt at lave sin helt egen ponzu. Du kan få alle de nødvendige ingredienser til at lave din ponzu sauce på vores hjemmeside.
Er du ikke typen, der vil stå at bruge tid på at lave din egen ponzu, har vi også færdiglavede saucer, som er at høj kvalitet og smager mindst lige så godt som en hjemmelavet.
Uanset om du kaster dig ud i at lave din egen ponzu, eller om du foretrækker at købe en, der er spiseklar, så kan vi roligt sige, at når først du har smagt den særlige sauce, bliver den meget svær at undvære i køkkenet. Dens mange anvendelsesmuligheder gør nemlig, at den kan bruges i mange forskellige retter, og giver et ekstra pift.
Hos Pandasia.dk har vi et udvalg af de bedste ponzu sauce. Køb din ponzu sauce i dag, og brug den til din næste ret.